ATATÜRK'ÜMÜZÜN HAYATI
Atatürk 1881 yılında Selanik’te dünyaya gelmiştir. Annesinin adı Zübeyde Hanım babasının adı da Ali Rıza Efendidir. Atatürk’ün 5 tane kardeşi olmuştur ve sadece Makbule Hanım yaşamıştır diğer kardeşleri ölmüştür.
Öğrenim Hayatı
Atatürk’ün ilk adı Mustafa’dır. Mustafa okul çağına geldiği zaman Hafız Mehmet Efendi’nin Mahalle Mektebi’nde öğrenime başladı ve sonrasında babasının isteği üzerine Şemsi Efendi Mektebi’ne geçiş yaptı.Babasının isteği üzerine geçiş yaptığı okuldayken, babasının yitirdi ve annesiyle birlikte bir süreliğine dayısının Rapla çiftliğine gitti.Burada bir süre kaldıktan sonra eğitimini tamamlamak için Selanik’e gitti ve okulunu tamamladı.Eğitimini bitirince Selânik Mülkiye Rüştiyesi’ne kayıt oldu.Öğretmeniyle adının aynı olmasından dolayı öğretmeni onun isminin sonuna Kemal adını taktı ve böylece adı Mustafa Kemal oldu.Bu okulunu da bitirince İstanbul’da Harp Okulun’a geçti ve Teğmen rütbesi ile mezun oldu.Sonrasında Harp Akademisi de bitirip Yüzbaşı rütbesini aldı.
Askerlik Hayatı
Yüzbaşı olduktan sonra Şam’da 5. Ordu’da görev yaptı.Kıdemli Yüzbaşı olduktan sonra Manastır’a III. Ordu’ya atandı.19 Nisan 1909′da İstanbul’a giren Hareket Ordusu’nda Kurmay Başkanı olarak görev aldı. 1910′da Fransa’ya gönderildi. Picardie Manevraları’na katıldı. 1911 senesinde İstanbul’da Genel Kurmay Başkanlığı emrinde çalışmaya başladı.
Katıldığı Savaşlar
Trablusgarp savaşında gönüllü olarak Tobruk ve Derne’de İtalyanlara karşı yerel halkı örgütleme görevini üstlendi.Burada yapılan savaşta İtalyanlara karşı büyük bir başarı elde etti ve bu başarından dolayı Derne Komutanlığına getirildi.
Balkan Savaşlarında Gelibolu ve Bolayır’da ki askerleriyle savaşa katıldı.Dimetoka ve Edirne’nin geri alışında büyük rol oynadı ve başarısından ötürü ofya Ateşemiliterliğine atandı.Bu görevinden de yarbaylığa yükseldi.
1. Dünya savaşı sırasında da görev yaptı.Bu görevinde Çanakkale’de tarihe yazılan üstün başarılar elde etti.Bütün dünya Çanakkale’nin Geçilmez olduğunu görmüştür.
1.Dünya savaşında sonra Mustafa Kemal Muş ve Bitlis’in geri alınmasında, Edirne ve Diyarbakır’da, Şam’da görevler ve savaşlar yaptı.Bu görevlerinden sonra İstanbul’a gelerek Almanya’ya gidecek cephede incelemelerde bulundu.
Bu kadar çalışmanın ardından hastalandı ve Viyana ve Karisbad’a giderek burada tedavi oldu.Hastalığı pek uzun sürmedi ve kısa süre içerisinde dönüş yaparak Halep’e 7. Ordu Komutanı olarak döndü.Burada da İngilizlere karşı başarılar sağlamış ve bu başarılarına karşılık Yıldırım Orduları Grubu komutanlığına getirilmiştir.Yıldırım Ordular Komutanlığı kaldırılınca Harbiye Nezâretinde göreve başlamıştır.
İtilaf Devletleri, Mondros Ateşkes Antlaşmasından sonra Osmanlı Devletini işgal etmişlerdir.Bu işgallere karşılık 9. Ordu Müfettişi olarak Samsun’a gitmiştir ve Amasya, Sivas ve Erzurum kongrelerini gerçekleştirmiştir.Burada milletin kurtuluşu için yol göstermiştir.23 Nisan 1920 yılında T.B.M.M’i açılmıştır ve başkan olarak Mustafa Kemal seçilmiştir.Bu arada da Osmanlı Devleti Sevr Anlaşmasını imzalamıştır.
Kurtuluş Savaşı İzmir’de atılan kurşun ile başlamıştır. Kuvayi Milliye adı verilen milis güçler ile savaşıldı ve sonrasında T.B.M.M düzenli ordularını kurdu.
Hastalanması ve Ölümü
Bir sürü zaferden sonra yorgun düşen Atatürk Yalova’da hastalandı;fakat burada tedavi değildi.Tam olarak iyileşmeden Ankara’ya yolculuk yaptı.Bunun sonucu olarak da hastalığı daha da arttı.Hastalığının artmasına rağmen gezilere ve çalışmaya devam eden Atatürk hastalığı ağırlaşınca da Dolmabahçe Sarayı’na nakledildi.Hastalığının artması sonucu 10 Kasım 1938 yılında hayata gözlerini yummuştur.
Atatürk Selanik’te doğmuştur ve o zamanlar burası Osmanlı Devleti’nin topraklarındaymış.Şuan Selanik, Yunanistan’da bulunmaktadır.