ⓑⓘⓩⓘⓜ ⓕⓞⓡⓤⓜⓤⓜⓤⓩ
ⓑⓘⓩⓘⓜ ⓕⓞⓡⓤⓜⓤⓜⓤⓩ
ⓑⓘⓩⓘⓜ ⓕⓞⓡⓤⓜⓤⓜⓤⓩ
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
ⓑⓘⓩⓘⓜ ⓕⓞⓡⓤⓜⓤⓜⓤⓩ

вιzιм ƒσяυмυмυz (:

AnasayfaAnasayfa  Latest imagesLatest images  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yapGiriş yap  

Anılar....

2 posters
YazarMesaj
Çerkes KIZI
Administrator
Administrator
Çerkes KIZI

Anılar.... Empty
MesajKonu: Anılar....   Anılar.... EmptyPerş. Eyl. 17, 2009 4:28 pm

Makbule Hanım Ağabeyi Atatürk'ün bir insan olarak çeşitli yönlerini de içtenlikle anlatır. Ağabeyinin çocukluk yıllarına dair pek çok anekdotu dile getirir. Makbule Hanım ağabeyinin çocukluk yıllarında her çeşit oyuncağa, özellikle de silaha düşkün olduğunu belirterek, daha o yıllarda askerliğe sempati duyduğunu dile getirir. Ne var ki Atatürk'ün silahla oynaması az kalsın bir felakete yolaçacaktır. Atatürk, elindeki eski bir silahı temizlemesine yardım etmesi için kızkardeşini yanına çağırır. İşte o anı Makbule Hanım şöyle anlatır: "Karşısına geçtim. O elindeki tabancayı temizlemeye başladı. Ne yaptı nasıl etti, bilmiyorum. Birden korkunç bir ses duydum. Annem korku ve heyecan içinde: 'Eyvah ! Kardeşini öldürdün Mustafa' dedi. Ben ise 'Ağabeyim öldü' diye ağlıyordum. Tabancanın dumanı kalkınca baktık ki ikimiz de sağız"....

.....................................

Ağabeyi Mustafa Kemal'in köy türkülerini dilinden düşürmediğini, sanata ve sanatçılara karşı büyük saygı duyduğunu ifade eden Makbule Hanım'ın anlattığına göre çocuk Mustafa Kemal en çok fareden korkarmış. Anne Zübeyde Hanım ise küçük Mustafa Kemal'i "Sen asker olacaksın! Asker korkar mı hiç?" diyerek teskin edermiş.

..............................

Atatürk, kış mevsiminde yapmış olduğu bir yurt gezisinden sonra, Çankaya Köşkü'nün sıcak ve rahat ortamına girdiğinde, çevresindekilere şu anısını anlatır:

“Biz Harbiye’de öğrenci iken, okulun sobaları yanmazdı. Bütün kış titreşir dururduk. Nihayet bir gün arkadaşlar beni müdüre çıkarmak için seçtiler. Müdür, Zülüflü İsmail Paşa adında bir saray adamı idi. Müsaade aldık, huzura çıktık; önce Padişaha sonra müdüre dualarımızı arz ettik. Nihayet, maksada geldik, işi anlatmak istedik. Ama müdür, daha ilk cümlelerde kükredi: Ne soğuğu be nankörler! Padişah nimeti gözünüze dizinize dursun. Görmüyor musunuz? Sobalar nasıl gürül gürül yanıyor. Defolun buradan! Gerçekten, müdürün sobası gürül gürül yanıyordu. Müdür, buram buram terliyordu. Sıcaktan göğsünü bağrını açmıştı ve zannediyordu ki, bütün okulun sobaları da böyle yanar... Çocuklar, biz bu Çankaya Köşkü’nde, bazen, galiba bu Zülüflü İsmail Paşa gibi kendimizi aldatıyoruz...”

Atatürk'ün bu anlatıkları, onun ne kadar gerçekçi, özeleştiriden kaçınmayan ve açık sözlü bir lider olduğunuda göstermektedir.
ezzqii
Süper Moderatör
Süper Moderatör
ezzqii

Anılar.... Empty
MesajKonu: Geri: Anılar....   Anılar.... EmptyPerş. Eyl. 17, 2009 5:38 pm

Paylaşım için sağol, hepsi birbirinden güzel anılar
Çerkes KIZI
Administrator
Administrator
Çerkes KIZI

Anılar.... Empty
MesajKonu: Geri: Anılar....   Anılar.... EmptyPerş. Eyl. 17, 2009 5:40 pm

ezzqii demiş ki:
Paylaşım için sağol, hepsi birbirinden güzel anılar

Evet bende çok beğenerek ekledim.. Rica ederim canım;)

Anılar....
1 sayfadaki 1 sayfası